Åtgärden innebär att kundserviceenheten och verksamheterna ska inventera nuläget för vilket avfall som uppstår i stadshuset respektive i verksamheterna och varför. Nacka vatten och avfall kommer bistå med kunskap om hur denna inventering bör göras och vilka avfallsströmmar som är prioriterade att mäta. Därefter ta fram en handlingsplan, genomföra och följa upp. Arbetet kan genomföras med stöd av Nacka vatten och avfall. Ett lämpligt arbetssättet beskrivs i Avfall Sveriges handbok i att förebygga avfall i kommunen. För verksamheter som serverar mat bör matavfall och matsvinn särskilt prioriteras. Åtgärder för minskat matsvinn bör samordnas genom kostansvarigfunktionen och inköpsenhetens kategoriteam för livsmedel.
Förebygga avfall och minska matsvinnet i stadshuset och kommunala verksamheter

Resultat
I två tredjedelar av de kommunala skolorna har matsvinnet mäts. Mätningarna för 2024 visade på en minskning med 24 % av matsvinnet per ätande jämfört med baslinjemätningen hösten 2022. Under 2025 planeras två mätningar för samtliga förskolor och skolor under minst fem sammanhängande dagar. Flertalet verksamheter arbetar kontinuerligt med att minska matsvinnet och det är ett pågående arbete.
För privata förskolor och skolor har NVOA skickat ut en enkät om arbetet med att förebygga avfall. 78 % uppgav att de arbetar med att minska matsvinnet och 47 % väljer återbrukade möbler vid inköp.
För Seniorcentren (kommunala äldreboende) så har arbetsformerna från Sjötäppan implementerats på alla fyra boenden för att minska matsvinnet och användningen av engångsartiklar. Matsvinnet har mätts under vår och höst. Exempel på genomförda aktiviteter är att de boenden fått ange vad de tycker om maten genom att använda Happy or Not-stolpar. Det har varit ett underlag för uppdatering av menyerna. Matsvinnet minskar när de boende gillar maten. En annan åtgärd för att minska matsvinnet har varit att ta bort självplock, dvs att personalen själva får hämta mat från köket. Numera förbereder kökets personal alla matleveranser för att ha bättre koll på åtgången. Vidare har kostdataprogrammet börjat användas vilket underlättat beräkning av rätt mängd råvaror. Under 2024 har personalen besökt Väderkvarnens äldreboende i Stockholm för att ta del av deras arbete med att minska engångsartiklar.