Åtgärden innebär att kundserviceenheten och verksamheterna ska inventera nuläget för vilket avfall som uppstår i stadshuset respektive i verksamheterna och varför. Nacka vatten och avfall kommer bistå med kunskap om hur denna inventering bör göras och vilka avfallsströmmar som är prioriterade att mäta. Därefter ta fram en handlingsplan, genomföra och följa upp. Arbetet kan genomföras med stöd av Nacka vatten och avfall. Ett lämpligt arbetssättet beskrivs i Avfall Sveriges handbok i att förebygga avfall i kommunen. För verksamheter som serverar mat bör matavfall och matsvinn särskilt prioriteras. Åtgärder för minskat matsvinn bör samordnas genom kostansvarigfunktionen och inköpsenhetens kategoriteam för livsmedel.
Förebygga avfall och minska matsvinnet i stadshuset och kommunala verksamheter
Resultat
Förskolor och skolor inom den kommunala produktionen fortsätter att mäta matsvinnet. Mätningen från hösten 2023 visade en minskning med 8% av matsvinnet per ätande jämfört med baslinjemätningen 2022. Dock saknas mätning från många enheter. Under 2024 planeras två matsvinnsmätningar för samtliga enheter från lunchen under minst 5 sammanhängande dagar. På frågan om någon åtgärd kopplat till avfallsminimering (tex matsvinnsminskning) planeras under 2024 svarade 27 enheter att de arbetar kontinuerligt med att minska matsvinnet och att det arbetet fortsätter under 2024.
Piloprojekt för att minska avfall vid två äldreboenden i kommunen avslutades i november 2023. Avfallet och matsvinnet vägdes i början och i slutet av projektet och åtgärder för att minska matsvinn, engångsartiklar och inkontinensskydd har genomförts. På Sjötäppan seniorcenter uppmättes en halvering av restavfallet och åtgärder för minskat matsvinn resulterade i att mängden inköpta livsmedel minskade med 20 procent och kostnaderna minskade med 8 procent. Danvikshems äldreboende minskade matavfallet med 20 procent. Minskad användning av engångsunderlägg och engångshaklappar minskade inköpskostnaderna med drygt 30 %. Under 2024 kommer övriga tre äldreboenden inom kommunal produktion arbeta med att minska avfallet utifrån erfarenheterna från pilotprojektet.
Fortfarande används engångsmuggar i stadshuset, både i restaurangen och i alla lounger som ligger i anslutning till konferensrum.