Gå direkt till sidans innehåll

Ekologisk mat

Foto: Ronny Fors.
Foto: Ronny Fors.
Indikator MP. 3. 4

Indikatorn visar andelen ekologisk mat som serveras i kommunens verksamheter. Andelen beräknas utifrån den sammanlagda kostnaden för livsmedel.

Andel ekologisk mat i kommunens verksamheter (%)

Rad-id Datum Värde (%)
0 2011 12,0
1 2012 15,0
2 2013 17,0
3 2014 19,0
4 2015 22,0
5 2016 23,0
6 2017 25,0
7 2018 30,5
8 2019 32,2
9 2020 35,1
10 2021 34,0
11 2022 33,0
12 2023 30,0

Kommentar

Sedan september 2019 har kommunen ett s.k. skafferiavtal med MatHem för verksamheter som har behov av livsmedel i mindre kvantiteter och mindre förpackningar. Dessa inköp är numera med i indikatorn för ekologiska inköp. Den ekologiska inköpsandelen är mycket lägre bland dessa verksamheter än de offentliga kök som avropar från ordinarie livsmedelsavtal.

Ekologisk mat är i snitt dyrare än konventionell vilket gör att det blir svårt för verksamheterna att nå upp till 75% ekologiska inköp. Priset på livsmedel ökade med cirka 20% under 2022.

Uppdaterad: 2024-03-04