Gå direkt till sidans innehåll

Ekologisk mat

Foto: Ronny Fors.
Foto: Ronny Fors.
Indikator MP. 3. 4

Indikatorn visar andelen ekologisk mat som serveras i kommunens verksamheter. Andelen beräknas utifrån den sammanlagda kostnaden för livsmedel.

Andel ekologisk mat i kommunens verksamheter (%)

Rad-id Datum Värde (%)

0

2011

12,0

1

2012

15,0

2

2013

17,0

3

2014

19,0

4

2015

22,0

5

2016

23,0

6

2017

25,0

7

2018

30,5

8

2019

32,2

9

2020

35,1

10

2021

34,0

11

2022

33,0

12

2023

30,0

Kommentar

Sedan september 2019 har kommunen ett s.k. skafferiavtal med MatHem för verksamheter som har behov av livsmedel i mindre kvantiteter och mindre förpackningar. Dessa inköp är numera med i indikatorn för ekologiska inköp. Den ekologiska inköpsandelen är mycket lägre bland dessa verksamheter än de offentliga kök som avropar från ordinarie livsmedelsavtal.

Ekologisk mat är i snitt dyrare än konventionell vilket gör att det blir svårt för verksamheterna att nå upp till 75% ekologiska inköp. Priset på livsmedel ökade med cirka 20% under 2022.

Uppdaterad: 2024-03-04