Indikatorn visar andelen ekologisk mat som serveras i kommunens verksamheter. Andelen beräknas utifrån den sammanlagda kostnaden för livsmedel.
Ekologisk mat
Foto: Ronny Fors.
- Diagram
- Tabell
| Rad-id | Datum | Värde (%) |
|---|---|---|
| 0 | 2011 | 12,0 |
| 1 | 2012 | 15,0 |
| 2 | 2013 | 17,0 |
| 3 | 2014 | 19,0 |
| 4 | 2015 | 22,0 |
| 5 | 2016 | 23,0 |
| 6 | 2017 | 25,0 |
| 7 | 2018 | 30,5 |
| 8 | 2019 | 32,2 |
| 9 | 2020 | 35,1 |
| 10 | 2021 | 34,0 |
| 11 | 2022 | 33,0 |
| 12 | 2023 | 30,0 |
Kommentar
Sedan september 2019 har kommunen ett s.k. skafferiavtal med MatHem för verksamheter som har behov av livsmedel i mindre kvantiteter och mindre förpackningar. Dessa inköp är numera med i indikatorn för ekologiska inköp. Den ekologiska inköpsandelen är mycket lägre bland dessa verksamheter än de offentliga kök som avropar från ordinarie livsmedelsavtal.
Ekologisk mat är i snitt dyrare än konventionell vilket gör att det blir svårt för verksamheterna att nå upp till 75% ekologiska inköp. Priset på livsmedel ökade med cirka 20% under 2022.