Indikatorn visar andelen ekologisk mat som serveras i kommunens verksamheter. Andelen beräknas utifrån den sammanlagda kostnaden för livsmedel.
Ekologisk mat
Foto: Ronny Fors.
- Diagram
- Tabell
Rad-id | Datum | Värde (%) |
---|---|---|
0 |
2011 |
12,0 |
1 |
2012 |
15,0 |
2 |
2013 |
17,0 |
3 |
2014 |
19,0 |
4 |
2015 |
22,0 |
5 |
2016 |
23,0 |
6 |
2017 |
25,0 |
7 |
2018 |
30,5 |
8 |
2019 |
32,2 |
9 |
2020 |
35,1 |
10 |
2021 |
34,0 |
11 |
2022 |
33,0 |
12 |
2023 |
30,0 |
Kommentar
Sedan september 2019 har kommunen ett s.k. skafferiavtal med MatHem för verksamheter som har behov av livsmedel i mindre kvantiteter och mindre förpackningar. Dessa inköp är numera med i indikatorn för ekologiska inköp. Den ekologiska inköpsandelen är mycket lägre bland dessa verksamheter än de offentliga kök som avropar från ordinarie livsmedelsavtal.
Ekologisk mat är i snitt dyrare än konventionell vilket gör att det blir svårt för verksamheterna att nå upp till 75% ekologiska inköp. Priset på livsmedel ökade med cirka 20% under 2022.