Indikatorn mäter livsmedel som ger störst klimatpåverkan nämligen kött, fågel, mejerivaror och ägg.
Närproducerad mat i kommunens verksamheter
- Diagram
- Tabell
Andelen närproducerad mat i kommunens verksamheter inom varugrupperna kött, fågel, mejeri och ägg från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

Kommentar
Utifrån den aktuella lagstiftningen, Nackas geografiska placering, budget och aktuella inköpsstatistik är mäter indikatorn andel närproducerad mat (%) i kommunens verksamheter inom varugrupperna kött, fågel, mejeri och ägg (från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige). Procentandelen är baserad på kilo.
Indikatorerna som berör ekologisk mat, miljömärkning och närproducerat har under 2020 uppmärksammats bland annat på nätverksträffar och i en digital samarbetsyta för måltidspersonalen som beställer från livsmedelsavtalen (förskola, skola gymnasium, seniorcenter).
Delmålet som sattes till 2020 har uppnåtts. För 2021 uppmättes andelen närproducerad mat i kommunens verksamheter vara 85 procent.
Värdet är dock en minskning från föregående års värde. Detta kan bero på att det just nu är en svajig livsmedelsmarknad.