Indikatorn mäter livsmedel som ger störst klimatpåverkan nämligen kött, fågel, mejerivaror och ägg.
Trend: | ![]() |
Senaste värdet: | 86,5 % (2020) |
Utgångsvärde: | 73,0 % (2017) |
Delmål: | 80,0 % (2020) |
Mål: | 90,0 % (2030) |
Utifrån den aktuella lagstiftningen, Nackas geografiska placering, budget och aktuella inköpsstatistik är mäter indikatorn andel närproducerad mat (%) i kommunens verksamheter inom varugrupperna kött, fågel, mejeri och ägg (från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige). Procentandelen är baserad på kilo.
Indikatorerna som berör ekologisk mat, miljömärkning och närproducerat har under 2020 uppmärksammats bland annat på nätverksträffar och i en digital samarbetsyta för måltidspersonalen som beställer från livsmedelsavtalen (förskola, skola gymnasium, seniorcenter).
Delmålet som sattes till 2020 har uppnåtts. För 2020 uppmättes andelen närproducerad mat i kommunens verksamheter vara 86,5 procent.
Sidan uppdaterades: