Gå direkt till sidans innehåll

Närproducerad mat i kommunens verksamheter

Indikator MP.3.6

Indikatorn mäter livsmedel som ger störst klimatpåverkan nämligen kött, fågel, mejerivaror och ägg.

Andelen närproducerad mat i kommunens verksamheter inom varugrupperna kött, fågel, mejeri och ägg från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2017
Senaste värdet:
85,0 % (2021)
Utgångsvärde:
73,0 % (2017)
Delmål:
80,0 % (2020)
Mål:
90,0 % (2030)

Kommentar

Utifrån den aktuella lagstiftningen, Nackas geografiska placering, budget och aktuella inköpsstatistik är mäter indikatorn andel närproducerad mat (%) i kommunens verksamheter inom varugrupperna kött, fågel, mejeri och ägg (från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige). Procentandelen är baserad på kilo.

Indikatorerna som berör ekologisk mat, miljömärkning och närproducerat har under 2020 uppmärksammats bland annat på nätverksträffar och i en digital samarbetsyta för måltidspersonalen som beställer från livsmedelsavtalen (förskola, skola gymnasium, seniorcenter).

Delmålet som sattes till 2020 har uppnåtts. För 2021 uppmättes andelen närproducerad mat i kommunens verksamheter vara 85 procent.

Värdet är dock en minskning från föregående års värde. Detta kan bero på att det just nu är en svajig livsmedelsmarknad.

Uppdaterad: 2022-03-01