Gå direkt till sidans innehåll

Ekologisk mat

Foto: Ronny Fors.
Foto: Ronny Fors.
Indikator MP. 3. 4

Indikatorn visar andelen ekologisk mat som serveras i kommunens verksamheter. Andelen beräknas utifrån den sammanlagda kostnaden för livsmedel.

Andel ekologisk mat i kommunens verksamheter (%)

Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2014
Senaste värdet:
30,0 % (2023)
Utgångsvärde:
19,0 % (2014)
Målnivå 2020:
50,0 % (2020)
Målnivå 2030:
75,0 % (2030)

Kommentar

Sedan september 2019 har kommunen ett s.k. skafferiavtal med MatHem för verksamheter som har behov av livsmedel i mindre kvantiteter och mindre förpackningar. Dessa inköp är numera med i indikatorn för ekologiska inköp. Den ekologiska inköpsandelen är mycket lägre bland dessa verksamheter än de offentliga kök som avropar från ordinarie livsmedelsavtal.

Ekologisk mat är i snitt dyrare än konventionell vilket gör att det blir svårt för verksamheterna att nå upp till 75% ekologiska inköp. Priset på livsmedel ökade med cirka 20% under 2022.

Uppdaterad: 2024-03-04