Indikatorn mäter livsmedel som ger störst klimatpåverkan nämligen kött, fågel, mejerivaror och ägg.
Närproducerad mat i kommunens verksamheter
- Diagram
- Tabell
| Rad-id | Datum | Värde (%) |
|---|---|---|
| 0 | 2017 | 73,0 |
| 1 | 2018 | 77,6 |
| 2 | 2019 | 79,8 |
| 3 | 2020 | 86,5 |
| 4 | 2021 | 85,0 |
| 5 | 2022 | 84,0 |
| 6 | 2023 | 86,0 |
Kommentar
Utifrån den aktuella lagstiftningen, Nackas geografiska placering, budget och aktuella inköpsstatistik är mäter indikatorn andel närproducerad mat (%) i kommunens verksamheter inom varugrupperna kött, fågel, mejeri och ägg (från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige). Procentandelen är baserad på kilo.
Delmålet som sattes till 2020 har uppnåtts. För 2022 uppmättes andelen närproducerad mat i kommunens verksamheter vara 84 procent.
Värdet är dock en minskning från föregående år. Detta kan bero på att det just nu är en osäker livsmedelsmarknad.